فروشگاه محصولات مجازی تک

    راهکارهای افزایش هوش مالی

    هوش مالی چیست؟ هوش مالی، یکی از انواع هوش‌های چندگانه انسان است. هوش مالی همان قدرت حل مسائل مالی است. یعنی: «حل کردن پیچیده ترین مسائل مالی.» اگر شما بتوانید از پس چالش های سخت مالی برآیید، پس دارای هوش مالی خوبی هستید. خبر خوب این است که هوش مالی مانند تمام مهارت ها قابل یادگیری است. در ادامه به راهکارهای افزایش هوش مالی می‌پردازیم.

    آنچه در این مقاله می خوانید

    1) هوش مالی چیست؟

    2) افراد مشهور در مورد هوش مالی چه می‌گویند؟

    3) تقسیم بندی هوش مالی

    4) هوش مالی، بر پایه 3 مفهوم ساده زیر شکل می‌گیرد:

    5) راهکار برای افزایش هوش مالی

    6) جمع بندی

    اگر می‌خواهید با افزایش هوش مالی خود به طور حیرت انگیزی در کسب و کار خود رشد کنید، تا انتها با ما همراه باشید…

    هوش مالی چیست؟

    در روانشناسی پیشرفته، هوش انسان به چندین بخش مختلف تقسیم شده است. که یکی از مهم ترین هوش ها، هوش مالی است و در سرتاسر جهان بسیار کاربردی می‌باشد.

    هوش مالی یعنی، افراد بتوانند همانند هوش هیجانی در کمترین زمان به پول برسند و یا مشکلات مالی خود را با استفاده از این مهارت حل کنند. بدون شک افراد زیادی را دیده اید که از لحاظ مالی اوضاع خوبی دارند و به قول معروف پولدار هستند. بی شک حرف های زیادی درباره این افراد گفته می‌شود. مثلاً می‌گویند: «ببینید چطور مثل آب خوردن پول در می‌آورد، بلد است چطور پول دربیاورد.»

    شاید همه ما معتقد باشیم که آدم های پولدار با استفاده از شِمّ اقتصادی به این نقطه رسیده اند و باید گفت: «این در واقع همان هوش مالی است.» به بیان ساده تر می‌توانیم بگوییم، هوش پولی همان قدرت حل مسائل مالی است.

    یعنی: «حل کردن پیچیده ترین مسائل مالی.»

    اگر شما بتوانید از پس چالش های سخت مالی بر بیایید؛ پس در واقع دارای هوش مالی خوبی هستید. از طرف دیگر با کسب درآمد زیاد می‌توانید جزء آن دسته از افرادی قرار بگیرید که دارای هوش مالی خوبی هستند و به موفقیت در زندگی دست پیدا کرده اند.

    رابرت کیوساکی از جمله افرادی است که توانست مفهوم ثروتمند شدن و ورود جریان مالی به زندگی را ملموس تر و دست یافتنی تر کند. تا قبل از او هیچکس تصور کاملی از راه ثروتمند شدن نداشت.

    همه ثروتمند شدن را حاصل کار زیاد و تلاش و امید و … می‌دانستند تا اینکه رابرت کیوساکی با کتاب ماندگار «پدر پولدار، پدر بی پول» یکبار برای همیشه، مفهوم ثروتمند شدن را ساده سازی و نقشه راهی برای ثروتمند شدن به خواننده‌گان آن کتاب داد.

    راهکار های افزایش هوش مالی-توانایی حل مسئله
    راهکار های افزایش هوش مالی-توانایی حل مسئله

    افراد مشهور در مورد هوش مالی چه می‌گویند؟

    رابرت کیوساکی، نظریه بسیار جالبی درباره هوش مالی بیان کرده است. او می‌گوید:

    ثروتمندان یاد گرفته اند که چطور می‌توان پول درآورد. به همین دلیل است که روز به روز ثروتمندتر می‌شوند. فقرا نیز بلد نیستند که چگونه می‌توان ثروت را بدست آورد و تا زمانی که برای یادگرفتن تلاش نکنند، فقیر خواهند ماند.

    هوش مالی از نظر رابرت کیوساکی به معنای تولید ثروت است. اگر به این گفته از او دقت کنید متوجه خواهید شد این دقیقاً همان کاری است که ثروتمندان انجام می‌دهند.

    همچنین او می‌گوید: هوش، مشکلات را حل می‌کند و تولید پول می‌کند. اگر پول زیادی به شما برسد ولی هوش مالی نداشته باشید، مطمئناً به زودی آن را از دست خواهید داد.

    کیوساکی اعتقاد دارد زمانی که می‌خواهید ثروتمند شوید، باید بدانید چه رفتاری را با پول باید انجام دهید. در واقع پول همانند سگ دست آموزی است که هرگاه تکه چوبی را برای او بیاندازید، او آن را برای شما می‌آورد. پول نیز چنین رفتاری را باید از خود نشان دهد و انتظارات ما را فراهم کند.

    از دست دادن پول در راهکارهای افزایش هوش مالی

    ریچارد برانسون:

    به ثروت اندوزی فکر نکنید. به ایجاد تغییر در زندگی با استفاده از هوش مالی فکر کنید. تغییری که بقیه دارند به شکل بدی آن را ایجاد می‌کنند را شناسایی کنید و آن را به طرز بهتری انجام دهید.

    بیل گیتس:

    تنها دارایی عظیم و بی انتهایی که در اختیار داریم، ذهن ماست. با پرورش هوش مالی می‌توانید ثروت عظیمی بیافرینید.

    برایان تریسی:

    در قرن حاضر و عصر اطلاعات، مهم ترین کلید برای ثروتمند شدن، هوش مالی است. که از طریق  یادگیری در تمام عمر به دست می‌آید.

    مهم ترین کلید ثروتمند شدن در راهکارهای افزایش هوش مالی

    در مقاله ای جدا زندگینامه برایان تریسی را شرح داده ایم که می‌توانید با کلیک روی آن، این مقاله را مطالعه کنید.

    تقسیم بندی هوش مالی

    پنج ضریب برای هوش مالی وجود دارد که شامل:

    1. کسب پول (درآمد) بیشتر
    2. حفاظت از پول
    3. بودجه‌بندی پول
    4. اهرم ساختن از پول 
    5. ارتقاء دانش مالی 

    در ادامه جزئیات این‌ موارد را بخوانید.

    هوش مالی شماره 1: کسب پول بیشتر

    همه‌ی ما از هوش مالی کافی برای کسب پول برخورداریم.

    هر قدر درآمد شما بیشتر باشد، ضریب هوش مالی شماره ۱ شما بالاتر است؛ به عبارت دیگر، کسی که سالیانه 1 میلیارد تومان درآمد دارد، نسبت به کسی که در سال 300 میلیون تومان درآمد دارد، از ضریب هوش مالی بالاتری برخوردار است.

    چنانچه هر یک از آن‌ها سالیانه 1 میلیارد تومان درآمد داشته باشد، کسی که نسبت به دیگری مالیات کمتری می‌دهد، همان شخصی است که از ضریب هوش مالی بالاتری برخوردار است. زیرا او با توجه به بهره‌برداری از ضریب هوش مالی شماره ۲، حفاظت از پول، به هدف دستیابی به یکپارچگی مالی نزدیک‌تر است.

    همه‌ی ما می‌دانیم که ممکن است کسی ضریب هوش علمی بالایی داشته باشد و در کلاس درس یک نابغه باشد، اما در دنیای واقعی توانایی کسب پول زیاد را نداشته باشد.

    هوش مالی شماره 2: حفاظت از پول

    حقیقتی ساده وجود دارد مبنی بر این که همه می‌خواهند پولتان را از شما بگیرند؛ اما همه‌ی کسانی که پولتان را می‌گیرند، کلاه‌بردار یا قانون‌شکن نیستند.

    یکی از بزرگ‌ترین شکارچیان مالی پول ما، مالیات‌ها هستند. دولت‌ها به طور قانونی پولمان را از چنگمان در می‌آورند.

    چنانچه ضریب هوش مالی شماره ۲ فردی پایین باشد، مالیات‌های بیشتری پرداخت خواهد کرد و هزینه‌های بیشتری بر دوش او خواهد بود.

    این ضریب هوش مالی بیان می‌کند تا باید تا حد ممکن سود خالص را افزایش داد. کسی که کسب و کاری دارد و بطور مثال سالیانه 1 میلیارد تومان درآمد بدست می‌آورد ولی 900 میلیون تومان از آن هزینه می‌شود در این ضریب هوش مالی ضعیف است.

    فردی که هزینه‌های کمتری می‌پردازد، از ضریب هوش مالی بالاتری برخوردار است.

    راهکار های افزایش هوش مالی یعنی از دست ندادن پول
    راهکار های افزایش هوش مالی یعنی از دست ندادن پول

    هوش مالی شماره 3: بودجه بندی

    بودجه‌بندی پول، نیازمند هوش مالی بسیار زیادی است.

    بسیاری از مردم پول خود را مثل یک فقیر بودجه‌بندی می‌کنند تا هم چون فردی ثروتمند.

    بسیاری از مردم پول خیلی زیادی به دست می‌آورند، اما نمی‌توانند پول زیادی برای خودشان نگه دارند، زیرا بودجه‌بندی فقیرانه‌ای دارند.

    به عنوان مثال فردی که 200 میلیون تومان در سال درآمد دارد و تمام آن را خرج می‌کند، نسبت به کسی که 100 میلیون تومان در سال درآمد دارد و می‌تواند با بودجه‌ای 30 میلیون تومانی به خوبی زندگی کند و 70 میلیون تومان آن را سرمایه‌گذاری کند، از ضریب هوش مالی شماره 3 پایین‌تری برخوردار است.

    این که بتوانیم به رغم میزان درآمدمان، خوب زندگی کنیم و با این حال سرمایه‌گذاری نیز داشته باشیم، نیازمند سطح بالایی از هوش مالی است.

    راهکار های افزایش هوش مالی یعنی حرکت کردن

    هوش مالی شماره 4: اهرم ساختن از پول

    پس از این که فردی درآمد مازاد خود را بودجه‌بندی کند، چالش بعدی او این است که درآمد مازاد خود را سرمایه‌گذاری نماید.

    اغلب مردم درآمد مازاد خود را در بانک سرمایه‌گذاری می‌کنند.

    زمانی که تورم پایین‌تر از نرخ سود بانکی بود، این کار هوشمندانه‌ای محسوب می‌شد. اما وقتی تورم بالاتر از سودی باشد که بانک پرداخت می‌کند با نگهداری پول در بانک فقط پول شما بی‌ارزش می‌شود و سودی واقعی بدست نمی‌آورید

    مثلا اگر تورم سالیانه 35 درصد باشد و بانک 20 درصد پرداخت کند شما 15 درصد از ارزش پول‌تان را از دست می‌دهید.

    میلیون‌ها نفر در ایران نمی‌دانند پول خود را کجا سرمایه‌گذاری کنند، به همین دلیل درآمد مازاد خود را در صندوق‌های مشترک با درآمد ثابت سرمایه‌گذاری می‌کنند یا آنرا به بانک می‌سپارند، با این امید که پول خود را به سودآوری برسانند.

    گرچه پس‌انداز و سرمایه‌گذاری در سبدهای سهام متنوع صندوق‌های مشترک، نوعی اهرم ساختن از پول است، راه‌های بهتری نیز برای سودآور کردن پولتان وجود دارند.

    هر فرد صادقی باید بپذیرد که پس‌انداز کردن پول در بانک و سرمایه‌گذاری در صندوق‌های مشترک، نیازمند هوش مالی زیادی نیست.

    پس‌انداز کردن پول و سرمایه‌گذاری آن در صندوق‌های مشترک کار سختی نیست و هوش مالی بالایی نیاز ندارد.

    ضریب هوش مالی شماره ۴ بر اساس نسبت سودآوری به سرمایه‌گذاری ارزیابی می‌شود.

    به عنوان مثال، فردی که ۵۰ درصد از پول خود را به عنوان سود دریافت می‌کند، نسبت به کسی که ۵ درصد سود می‌گیرد، ضریب هوش مالی شماره ۴ بالاتری دارد؛ و کسی که بابت‌ سودهایی که بدست آورده مالیات کمتری می‌پردازد از ضریب هوش مالی بالاتری برخوردار است.

    راهکار های افزایش هوش مالی یعنی داشتن تحصیلات اقتصادی
    راهکار های افزایش هوش مالی یعنی داشتن تحصیلات اقتصادی

    هوش مالی شماره 5: ارتفاء دانش مالی

    در این جمله نکته‌ بسیار خردمندانه‌ای نهفته است: قبل از اینکه بتوانید بدوید، باید راه رفتن را بیاموزید.

    این امر درباره‌ هوش مالی صدق می‌کند.پیش از آنکه مردم بتوانند یاد بگیرند که چگونه از محل سرمایه‌گذاری خود صاحب سودهای چشمگیر شوند (ضریب هوش مالی شماره ۴: اهرم ساختن از پول)، باید نحوه‌ی راه رفتن را بیاموزند، بدین معنا که اصول و قواعد هوش مالی را فرا بگیرند.

    یکی از دلایلی که بسیاری از مردم با ضریب هوش مالی شماره ۴، اهرم ساختن از پول، مشکل دارند، این است که یاد گرفته‌اند پولشان را به دست «کارشناسان» مالی همچون بانک‌ها و صندوق‌های مشترک سرمایه‌گذاری بسپارند.

    مشکل سپردن پول‌تان به کارشناسان مالی این است که خودتان از یادگیری باز می‌مانید و نمی‌توانید هوش مالی خود را افزایش دهید و در نتیجه نمی‌توانید کارشناس مالی شوید.

    اگر فردی دیگر پول شما را مدیریت کند و مشکلات مالی شما را حل نماید، شما نمی‌توانید هوش مالی خود را افزایش دهید. در حقیقت، شما با پول خودتان باعث پرورش هوش دیگران می‌شوید!

    چنانچه بنیانی مستحکم از دانش مالی داشته باشید، ارتقاء هوش مالی برایتان آسان است؛ اما در صورتی که ضریب هوش مالی شما ضعیف باشد، دانش مالی جدید می‌تواند برایتان گیج‌کننده و دارای کمترین ارزش باشد.

    یکی از مزیت های هوش مالی

    یکی از مزیت‌های کسب دانش مالی این است که به مرور زمان نسبت به اطلاعات مالی پیچیده‌تر درک بهتری خواهید داشت، درست همان‌طور که ریاضیدانان می‌توانند پس از سال‌ها حل مسائل ریاضی، معادلات پیچیده را حل کنند؛ اما باز هم نیاز دارید قبل از اینکه بدوید، راه رفتن را یاد بگیرید.

    اکثر ما در کلاس، جلسه‌ی سخنرانی، یا گفت و گویی با محوریت چنین اطلاعاتی بوده‌ایم. یا در کلاسی حضور داشتیم که اطلاعات مورد بحث چنان پیچیده بودند که هر چه تلاش کردیم نتوانستیم آن‌ها را بفهمیم. این بدان معناست که یا معلم خوب تدریس نمی‌کند، یا دانش‌آموز نیاز به اطلاعات پایه‌ای بیشتری دارد.

    موضوع این است که همه‌ی ما باید از جایی شروع کنیم.

    مسلماً اگر من سعی کنم در یک کلاس (مثلاً آموزش فیزیک هسته‌ای) که هیچ پیش‌زمینه‌ای از آن ندارم بنشینم، دچار سردرد می‌شوم؛ زیرا قبل از این که کسی بخواهد فیزیک هسته‌ای را بیاموزد، باید مقدمات آن را فرا بگیرد.

     مسائل مالی بسیاری حل نشده باقی مانده‌اند؛ و ما به جای بهره‌گیری از دانش مالی برای حل آن‌ها، پول کم پشتوانه به آن‌ها تزریق می‌کنیم.

    ما از ایده‌های قدیمی برای حل مشکلات زندگی مدرن استفاده کرده‌ایم.

    استفاده از ایده‌های قدیمی برای حل مشکلات جدید، فقط و فقط مسبب مشکلات عظیم‌تر و جدیدتری خواهد شد. به همین علت، من بر این باورم که هوش‌های مالی پنج گانه دارای اهمیت هستند.

    اگر این پنج هوش مالی را ارتقاء دهید، احتمال این که در دنیایی به شدت رو به تغییر موفق شوید، بیشتر است. بدین ترتیب بهتر می‌توانید مشکلات خود را حل کنید و هوش مالی خود را ارتقاء دهید.

    راهکارهای افزایش هوش مالی یعنی نحوه خرج کردن درآمد
    راهکارهای افزایش هوش مالی یعنی نحوه خرج کردن درآمد

    هوش مالی، بر پایه 3 مفهوم ساده زیر شکل می‌گیرد:

    1.سرمایه: چیزی که پول در جیبتان می‌گذارد.

    سرمایه فقط املاک و مستغلات نیستند. سرمایه می‌تواند کسب و کار شما هم باشد، چون هر ماه پول وارد حساب شما می‌کند. هرچیزی که قیمتش بروز باشد و به مرور زمان ارزش آن کاسته نشود سرمایه است.

    سرمایه خوب، سرمایه ای است که هم ارزشش ثابت بماند و هم برای شما پول تولید کند. مانند اجاره ملک، کسب و کار، سرمایه گذاری و …

    راهکار های افزایش هوش مالی-سرمایه گذاری

    2.بدهی: چیزی که پول از چیبتان کم می‌کند

    بدهی تمام چیزهایی است که در زندگی دارید و برای شما خرج هستند تا درآمد.

    مثلا ماشین گرانقیمت شما، برای شما بدهی است، زیرا باعث می‌شود هر ماه مبلغی پول از حساب شما بابتِ آن خرج شود بدون آنکه پولی از آن درآمد داشته باشید.

    مثال های دیگری از بدهی، خانه ای است که در آن سکونت دارید و فکر می‌کنید یک سرمایه است.

    خانه شما تا زمانی که شما در آن زندگی می‌کنید، یک بدهی است زیرا هر ماه پولی را از حساب بانکی تان خارج می‌کند و خرج می‌کند.

    راهکارهای افزایش هوش مالی-مدیریت درآمد

    3. جریان مالی: دقیقاً تعیین کننده و متمایز کننده سرمایه و بدهی است

    جریان مالی، مسیر بیرون رفت یا ورود پول از یا به حسابتان است. پول از کجا وارد حساب شما می‌شود؟ به چه مقدار؟ چطور از آن خارج می‌شود؟ کجا خرج می‌شود؟ و …

    همانطور که نقطه مقابل سرمایه، بدهی است؛ نقطه مقابل جریان مالی، حقوق سر ماه است !

    حقوق ماه به ماه (زندگی کارمندی) فقط یک بسته پولی است که وارد زندگی می‌شود و فقط مانند نقطه گذاری، به جای ادامه چرخه جریان مالی است.

    متاسفانه آموزش های سنتی مردم را آماده ثروتمند شدن نمی‌کند؛ زیرا مدرسه تماماً بر روی میزان حقوق سر ماه، پس انداز و کارمندی تمرکز دارد در صورتی که افراد ثروتمند، امیدشان بدست آوردن یک مبلغ پولی مقطعی نیست (حقوق ماهیانه) بلکه خلقِ یک جریانِ پولی است.

    راهکارهای افزایش هوش مالی یعنی کارکردن پول برای ما

    شاید این 3 مفهوم به نظرتان سخت و غیر قابل درک و یا به شدت ساده و بدیهی باشند.

    در هر صورت فقط آنها را بخوانید و از این به بعد هر زمانی خواستید پول خرج کنید و کالایی بخرید، از خودتان بپرسید، آیا خرید این می‌تواند باعث افزایش جریان پولی ام شود؟ یا فقط باعث کاهش آن خواهد شد؟ به همین سادگی تحولاتی در نحوه خرج کردن و افزایش جریان پولی در زندگی تان خواهید شد.

    راهکار برای افزایش هوش مالی

    قبل تر گفتیم هوش مالی بخشی از هوش کلی ما است که برای حل مشکلات مالی از آن استفاده می‌کنیم.

    هرچقدر هوش مالی بیشتری داشته باشید، در زمینه‌ اقتصادی، موفق‌تر خواهید شد. می‌دانید که پول‌تان را کجا و به چه شکل خرج کنید. با کمک هوش مالی می‌توانید سرمایه‌گذاری‌های بهتر و در نتیجه، درآمد بهتر و بیشتری داشته باشید.

    بنابراین، تلاش، لازمه موفقیت مالی است ولی کافی نیست. اگر نتوانید از ثروت و توانایی مالی‌تان به درستی استفاده کنید، به راحتی آن را از دست می‌دهید و به دست آوردن دوباره آن، بسیار سخت است.

    با هوش مالی می‌توانید وضعیت مالی خود را کنترل کنید و با دانش کافی، با مسائل مالی روبه رو شوید.

    راهکارهای متعددی برای افزایش هوش مالی وجود دارد که با به کار بستن آنها می‌توانید مدیریت بهتری در مسائل مالی داشته باشید. برای افزایش هوش مالی، این راهکارهای عملی را به یاد داشته باشید.

    1.زمان تان را عاقلانه بگذارید

    افزایش هوش مالی شامل تخصیص زمان‌تان به انجام کارهایی است که واقعا برای زندگی سالم‌تر با پول به آن نیاز دارید. برای این‌که رابطه‌تان با پول بهتر باشد نیاز دارید کارهای بهتری با پول انجام دهید. رهاسازی خودتان از بدهی‌ها، هوش مالی‌تان را افزایش می‌دهد، بنابراین خرج روزانه‌تان را شدیدا کنترل کنید.

    به جای این‌که منتظر بمانید و به این بیندیشید که آیا می‌توانید از پس خواسته‌هایتان برآیید، هر ماه زمانی را به این اختصاص دهید که برنامه‌ای را برای امور مالی‌تان بنویسید و دقیقا پولی را که به‌دست می‌آورید و نیز انتخاب‌هایتان برای چگونگی خرج کردن‌اش را مشخص کنید. انجام این کار قدرت کنترل بیشتر پول‌تان را به شما می‌دهد.

    راهکارهای افزایش هوش مالی یعنی رهایی از بدهی

    2.تفکر را تغییر دهید

    اغلب مواقع این تفکر ما است که در جایی که هیچ رشد فکری نداریم نگه‌ مان می‌‌دارد. برای افزایش هوش‌ مالی و احساس کامیابی مالی، طرز تفکرمان را تغییر دهیم. به جای این‌ که فکر کنیم زندگی بدون خریدن فلان چیز گران‌ قیمت برای‌ مان پوچ است، بیشتر درباره‌ ثروت ساختن بیندیشیم.

    وقتی روی خرج کردن تمرکز کنیم، هوش مالی‌ مان پایین نگه داشته می‌‌شود، اما وقتی به این می‌‌اندیشیم که چگونه می‌‌توانیم پول بیشتری بسازیم، هوش مالی‌ مان افزایش می‌‌یابد و به اتخاذ تصمیماتی می‌‌پردازیم که در پس آن تفکرمان تغییر می‌‌یابد. باهوش‌ تر بودن یعنی هوشمندانه‌ تر اندیشیدن.

    تغییر فکر-راهکارهای افزایش هوش مالی

    3.چشم انداز مالی داشته باشید

    اگر می‌خواهید فرد موفقی در زمینه مسائل مالی باشید و زودتر به اهداف مالی خود برسید، باید انگیزه کافی برای این کار داشته باشید.

    برای اینکه همواره انگیزه خود را در مسیر موفقیت حفظ کنید، باید چشم‌اندازی برای خود در نظر بگیرید. داشتن چشم‌انداز، مسیر را برایتان روشن‌تر می‌کند و از انحراف‌تان جلوگیری می‌کند.

    یک چشم‌انداز مناسب می‌تواند رسیدن به آزادی و استقلال مالی باشد.

    سرمایه گذاری غلط-راهکارهای افزایش هوش مالی

    4.هدف مالی داشته باشید

    اگر هدف مالی داشته باشید و این اهداف را واضح و شفاف، جایی ثبت کنید، مطمئن باشید که هرگز از هدف، دور نمی‌شوید.

    با داشتن هدف، دقیقا می‌دانید که چه مسیری را باید دنبال کنید و هرگز بی‌انگیزه نمی‌شوید.

    برای مشخص کردن هدف، کلی‌نگر نباشید. دقیقا جزییات اهداف خود را مشخص کنید. حتی مثلا در بعضی از سرمایه‌گذاری‌های زندگی می‌توانید مبلغ و تاریخ دقیق هدفتان را تعیین کنید تا کمترین ابهامی در مورد آن نداشته باشید.

    بزرگترین خطر-راهکارهای افزایش هوش مالی

    5.بدهی های خود را پرداخت کنید

    بدهی‌های کوچک را پشت گوش نیاندازید و آنها را در اولین فرصت پرداخت کنید.

    قبل از اینکه روی هم جمع شوند و مبلغ قابل توجهی شوند، آنها را بپردازید؛ چرا هر چقدر که بدهی بیشتر باشد، کمتر تمایل داریم که آنها را بپردازیم و از شرشان خلاص شویم.

    وقتی بدهی‌های خود را می‌پردازید، می‌فهمید که پرداختن آنها کار چندان سختی نیست و بار سنگینی از روی دوش‌تان برمی‌دارد.

    سرمایه گذاری صحیح-راهکارهای افزایش هوش مالی

    6.تنها خرید کنید

    یکی از بدترین جاهایی که می‌توانید با دوستان خود قرار بگذارید، مرکز خرید است.

    معمولاً وقتی همراه با کسی به خرید می‌رویم، به دلایل متعدد، بیشتر از نیاز خود هزینه می‌کنیم. چرا که در این شرایط، کمتر به خریدهای اضافه و عواقب آن فکر می‌کنیم و فقط لذت زودگذر آن را در نظر می‌گیریم.

    اگر تنها خرید کنید، فرصت کافی برای فکر کردن دارید. دقیقاً بررسی می‌کنید که آیا یک محصول را واقعاً نیاز دارید یا از سر هیجان، به فکر خرید آن افتاده‌اید.

    حذف کردن خریدهای اضافه و غیرضروری، فرصتی است تا بیشتر به نحوه خرج کردن پول فکر کنید.

    در چنین شرایطی، باید هوشمندانه عمل کنید و مقدار زیادی در هزینه‌های زندگی خود صرفه‌جویی کنید. این مبالغ صرفه‌جویی شده را می‌توانید صرف یادگیری کارها و مهارت‌های جدید کنید.

    کلید ثروتمند شدن-راهکارهای افزایش هوش مالی

    7.جسارت داشته باشید

    جسور بودن یکی دیگر از مهارت های تقویت هوش مالی است. این ذهن شماست که محدودتان می‌کند، با محدودیت ها و ترس ها مقابله کنید و با آنها بجنگید. اجازه ندهید آنها جزو موانع موفقیت شما باشند.

    8.خرج کنید تا ثروتمند شوید

    اغلب افرادی که در بحران های مالی قرار می‌گیرند، سعی می‌کنند هزینه های جاری زندگی را کاهش دهند. آنها کمتر به رستوران می‌روند و مسافرت های خارج از کشور را به حداقل می‌رسانند. همچنین بجای افزایش درآمد و جاری کردن منابع جدید در زندگی، کمتر خرج می‌کنند.

    این روند گردش پول را متوقف می‌کنند. رابرت کیوساکی می‌گوید: بسیاری از صاحبان کسب و کار در زمان رکود و کاهش درآمد مالی، شروع به کاهش هزینه ها می‌کنند و اولین کاری که می‌کنند این است که دست از تبلیغات می‌کشند و همین امر باعث می‌شود منابع جدید به سازمان وارد نشود و بنای ورشکستگی بنا شود.

    یکی از نشانه های داشتن هوش مالی این است که بدانیم چه موقع خرج کنیم. کیوساکی در خاطرات خود از زما رکود به عنوان فرصت یاد می‌کرد و می‌گفت ما در این مواقع پرداخت قبوض را به تعویق می‌انداختیم و با تمام توان به بازاریابی و تبلیغات می‌پرداختیم تا هزینه های سازمان افزایش یابد.

    بودجه بندی مناسب راز افراد با هوش مالی بالاست. بودجه عبارت است از طرحی برای هماهنگی بین منابع و هزینه ها. اگر بتوانیم تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم، در اینصورت می‌توانیم بگوییم دارای هوش مالی بالایی هستیم.

    امنیت مالی-راهکارهای افزایش هوش مالی

    9.به خودتان آموزش دهید

    به شما پیشنهاد نمی‌کنیم به دوران مدرسه برگردید تا درباره‌ی امور مالی چیزهایی بیاموزید یا در کلاس‌های آموزشی سهام و اوراق قرضه ثبت‌نام کنید.

    مادامی که شما می‌توانید یک مشاور موثق استخدام کنید تا در تصمیمات و انتخاب‌های مالی کمک‌تان کند، ضرورتی ندارد خودتان تمام زیر و بم سرمایه‌گذاری را بدانید.

    فهمیدن چگونگی تغییر راه‌های رفتاری شما با پول‌تان مهم است. توجه داشته باشید که چگونه با پول‌تان رفتار می‌کنید و روزانه چه تصمیماتی اتخاذ می‌کنید که وضع مالی‌تان را بهتر یا بدتر می‌کند.

    به این مسئله که فقط رفتاری را از خود بروز دهید که به نفع شماست متعهد باشید. این کار هوش مالی شما را افزایش می‌دهد.

    آموزش های مالی-راهکارهای افزایش هوش مالی

    10.الگوهای ذهنی افراد موفق

    من عاشق این جمله ام ” مجاورت، مشابهت می‌آورد” این یعنی رابطه داشتن با انسانهای موفق و استفاده از استراتژی آنها می‌تواند روند ثروتمند شدن ما را بیش از پیش سریع تر کند. افراد موفق و ثروتمند بخوبی می‌توانند از منابع مختلف به تقویت پول خود بپردازند.

    فرض کنید برای یک سرمایه گذاری نیاز به 10 میلیون تومان دارید. اگر دارای هوش مالی بالایی باشید، باید بتوانید 7 میلیون را از بانک و منابع دیگر تهیه کرده و تنها 3 میلیون و یا کمتر را از منابع خود خرج کنید.

    افراد موفق دارای یک الگوی ذهنی ثابت هستند که طی آن با کمترین هزینه و سرمایه گذاری و مشارکت دادن سرمایه دیگران به بیشترین رشد اقتصادی می‌رسند. سازمان های موفق نیز از مدیران مالی و مشاوران خبره جهت کمترین ریسک مالی استفاده می‌کنند تا بتوانند سرمایه اصلی خود را در امنیت کامل قرار دهند.

    بطور مثال در سالهای اخیر ادغام شرکت های خودروسازی و همچنین برون سپاری شرکت های اروپایی در کشورهای آسیایی مانند چین برای تولید قطعات خودرو، متاثر از این سیاست بوده است.

    عقب افتادگی مالی-راهکارهای افزایش هوش مالی

    11.حل مشکلات مالی

    فقرا و قشر متوسط برای ثروتمندان کار می‌کنند و مشکلات مالی آن‌ها را حل می‌کنند و در حل مشکلات مالی خود عاجزند و همچنان به کار برای دیگران ادامه می‌دهند. تحصیلات و سخت‌کوشی اگر باهوش مالی همراه نباشد با خود ثروتی به همراه نمی‌آورد.

    در صورت برخورد با مشکلات مالی به‌ عنوان‌ مثال، کسری بودجه، به شیوه سنتی عمل نکنید. بیشتر بودن هزینه از درآمد را کسری بودجه می‌گویند و بسیاری از مردم با این مشکل روبه‌رو هستند؛ زیرا خرج کردن خیلی راحت‌تر از کسب درآمد است.

    در چنین مواقعی افراد سعی می‌کنند هزینه‌های خود را کم کنند رابرت کیوساکی می‌گوید این کار اشتباه است به‌جای کاهش هزینه شما باید درآمد خود را بالا ببرید.

    ساخت شبکه در راهکارهای افزایش هوش مالی
    ساخت شبکه در راهکارهای افزایش هوش مالی

    12.برای یادگیری و کسب تجربه، هزینه کنید

    شاید فکر کنید که هزینه کردن برای یادگیری چیزهای جدید یا پرداختن به علایق‌تان، هزینه اضافی است؛ اما این طور نیست.

    اگر بتوانید برای دلخوشی‌های خود هزینه کنید و تفریح و لذتی در کنار کارتان داشته باشید، به اهداف مالی خود زودتر می‌رسید. در واقع این هزینه کردن‌ها، خرج اضافه نیست، بلکه نوعی سرمایه‌گذاری است.

    گاهی یادگیری مهارت‌های جدید، با وجود اینکه به پول و وقت زیادی نیاز دارد، ایده‌های بسیار بزرگ و پول‌سازی در ذهن‌ شما ایجاد می‌کند. با در کنار هم قرار دادن مهارت‌های مختلف‌تان، می‌توانید به کسب‌وکارها و سرمایه‌گذاری‌های جدید بیاندیشید.

    راهکارهای افزایش هوش مالی یعنی یادگیری

    13.قدرت کلمات مثبت را دست کم نگیرید

    در هر کاری، اگر از جملات مثبت استفاده کنید، به موفقیت نزدیک‌تر می‌شوید. این جملات مثبت در ناخودآگاه شما ثبت می‌شوند و عملکرد ذهنی شما را تغییر می‌دهند.

    با کمک جملات مثبت، خودتان باور می‌کنید که توانایی رسیدن به اهداف‌تان را دارید. مثلا به جای اینکه بگویید من هرگز شکست نمی‌خورم، از این عبارت استفاده کنید: من حتما موفق می‌شوم.

    راهکارهای افزایش هوش مالی-عملکرد ذهنی
    راهکارهای افزایش هوش مالی-عملکرد ذهنی

    14.خلاقیت داشته باشید

    خلاقیت یکی از مهارت های مهم برای پیشرفت در هر کاری است. اگر شغلی را که دوست دارید انجام می‌دهید و شما را به چالش می‌کشد، پس شما برای درآمد بیشتر در آن مجبور به تلاش و بهتر شدن و رقابت هستید.

    این موضوع موجب خلاقیت شما خواهد شد. مشاغلی که ثابت هستند و اجازه خلاقیت و خیال پردازی به شما نمی‌دهند، جای زیادی برای پیشرفت ندارند.

    دست کم نگرفتن توانایی در راهکارهای افزایش هوش مالی

    15.رضایت شغلی داشته باشید

    اگر از شغل تان متنفرید بدون ترس و معطلی از آن شغل دست بکشید. انرژی و وقت تان را صرف شغلی که به آن علاقه ندارید نکنید. علاقه به شغلی که در آن مشغول هستید به رشد شما کمک کرده و باعث افزایش مهارت هوش مالی در شما خواهد شد.

    راهکارهای افزایش هوش مالی کسب درآمد بیشتر

    16.تولید مازاد بوجه

    هنگامی که بتوانید درآمد خود را از هزینه ها بیشتر کنید و بین این دو فاصله زیادی را ایجاد کنید به نحوی که در یک منطقه امن قرار گیرید و بدون دغدغه خرج کنید، مازاد بودجه ایجاد کرده اید. زمانی که درآمد های یک فرد افزایش میابد، به سه طریق می تواند برای مازاد بودجه خود تصمیم بگیرد.

    در روش اول میتواند وام بگیرد و بدین ترتیب اقساط وام خود ار افزایش دهد. در روش دوم می‌تواند هزینه های خود را افزایش دهد و مازاد بودجه را خرج کند. در روش سوم هم می‌تواند مازاد بودجه خود را سرمایه گذاری کند.

    خرید ملک-راهکارهای افزایش هوش مالی

    17.تغییر باور

    باور های ما نقش بسیار زیادی بر روی زندگی ما دارند.

    در ساده ترین معنا باور را می‌توان به باور در واقع همان ذهنیتی است که در تفکر ما و ضمیر ناخودآگاه ما وجود دارد معنی کرد.گاهی اوقات ما با تکرار بیش از حد افکارمان آنها را تبدیل به یک باور می‌کنیم.

    زمانی که شما باورهایی غلط و اشتباه از پول و ثروت در ذهنتان است نمی‌توانید پولدار شوید.

    هنگامی که کریستین رونالدو بازیکن مطرحی نبود از او پرسیدند بهترین بازیکن جهان کیست؟

    او گفت: من بهترین بازیکن جهان هستم؛ همه افرادی که در آنجا حضور داشتند خندیدند ولی مدتی بعد این حرف رونالدو به واقعیت پیوست او باور داشت که می‌تواند بهترین بازیکن جهان شود و صحبت های دیگران برای او اهمیتی نداشت.

    باورهای غلط مانند زنجیرهایی هستند که ما را بسته اند و نمی‌گذارند تا ما حرکت کنیم. با از بین بردن این باورها ذهن و فکر شما باز می‌شود و هوش مالی هم به دنبال آن افزایش می‌یابد.

    سختکوشی-راهکارهای افزایش هوش مالی

    18.با اطمینان حرکت کنید

    زمان که تصمیم می‌گیرید تا کاری را انجام دهید بهتر است یا انجام ندهید و یا اگر انجام می‌دهید در آن راه با اطمینان حرکت کنید. اگر کاری را می‌کنید به آن ایمان داشته باشید که درست است وگرنه کارتان را رها کنید.

    نداشتن اطمینان به خود و راه خود باعث می‌شود تا مانند قایقی که در وسط دریا مانده است و با هر باد تغییر جهت داده و به مقصد نرسید.

    این راهکاری واضح و روشن است که تمامی ما شاید آن را بدانیم ولی به آن عمل نمی‌کنیم. البته مشورت و راهنمایی و یا کمک از کسانی که در آن راه بوده اند و از آن گذر کرده اند می‌تواند به شما در انتخاب راه هاتان کمک کند.

    ایمان داشتن به کار در راهکارهای افزایش هوش مالی

    19.به هر کاری با دید کسب پول بیشتر نگاه کنید

    بدون اینکه تحصیلات بالایی داشته باشید فقط کافیست که بخواهید وضعیت مالی خودتان را تغییر دهید. برای این کار اولین قدم زاویه دید شما است که باید هر نوع فعالیت مالی را یک راه برای بهبود و کسب بیشتر درآمد ببینید. تمرکز شما نباید روی مبلغی باشد که می‌خواهید خرج کنید بلکه باید با دید وسیع‌تر به این فکر کنید که چه طور باید درآمد بیشتری کسب کنید.

    توانایی در راهکارهای افزایش هوش مالی

    20.در خرج کردن استراتژی داشته باشید

    افراد باهوش درباره هر مبلغی که می‌خواهند خرج کنند با دقت فکر می‌کنند. حتی اگر کلی پول داشته باشند!

    مدیران مالی موفق از عواقب کوچک‌ترین خریدهایشان هم آگاه‌اند. آن‌ها می‌دانند که جمع شدن خریدهای به‌ ظاهر کوچک در بلندمدت چه پیامدهایی به دنبال دارد. آن‌ها می‌دانند که خریدهای کوچک موجب روی هم جمع شدن بدهی شده و بر فرصت‌هایی که برای کسب سود پیش می‌آیند، تأثیر می‌گذارند.

    افراد با هوش مالی بالا توانایی بسیار خوبی در پیش‌بینی آینده دارند. این قابلیت به آن‌ها کمک می‌کند تا پیامدهای خرج کردن درآمدهایشان را بشناسند و برای خرج کردن یا نکردن آن تصمیم درستی بگیرند. آن‌ها اگر نتیجه بگیرند که خرج کردن پولشان در بلندمدت برای آن‌ها سودی ندارد، پیش از هر اقدامی تصمیماتشان را اولویت بندی می‌کنند.

    عواقب کارها در راهکارهای افزایش هوش مالی

    21.به کودکان‌تان از همین الان به صورت اصولی هوش مالی یاد بدهید

    کمبود هوش مالی ما بیشتر به خاطر این است که خانواده‌هایمان به ما اصول سرمایه گذاری را یاد نداده‌اند. از همان ابتدا به ما یاد می‌دادند در قلک‌هایمان مقداری پول پس انداز کنیم؛ اما آیا شده بود که به ما یاد بدهند با پول‌های پس انداز شده چه کنیم؟

    راهکارهای افزایش هوش مالی یعنی داشتن مهارت

    جمع بندی

    سعی کنید با استفاده از ابزارهای مختلف مثل بازی گردش مالی، کتاب‌های جذاب و سمینارهای مخصوص کودکان، آن‌ها را با مقوله ثروت و پول آشنا کنید. البته مراقب باشید آنها را وسوسه نکنید. کودکان نباید پول را به چشم «همه چیز» ببینند. فقط باید بدانند چطور با روش‌های صحیح پول دربیاورند و پس انداز و سرمایه گذاری کنند.

    بیشتر ما رویاها، آرزوها و یا خواسته هایی را در ذهن خود داریم که حتی فکر کردن به آن حس ما را خوب می کند. برخی از ما از این خواسته ها دست می‌کشیم و برخی به دنبال آن می‌رویم.

    رسیدن به اهداف و رویا ها علاوه بر کار کردن نیاز به فکر کردن نیز دارد در اینجا هوش مالی می‌تواند به شما کمک کند و شما را به آنها برساند.

    هر کسی می‌تواند هوش مالی‌ خود را افزایش دهد و برای انجام این ‌کار نیازی نیست در دانشگاه هاروارد آموزش دیده باشد، تنها کافیست کاملاً به بهبود وضعیت مالی‌ متعهد و پیگیر باشید.

    صرف‌ نظر از این‌که چگونه درآمد کسب می‌کنید، از همین حالا می‌توانید هوش مالی‌تان را افزایش دهید. این‌ راهکارها به شما قدرت بالای مالی می‌بخشند.